AB, Yeşil Endüstri Hedeflerine Yönelik Temel İlkeler Üzerinde Anlaşmayı Amaçlıyor
07 Şubat 2024

AB, Yeşil Endüstri Hedeflerine Yönelik Temel İlkeler Üzerinde Anlaşmayı Amaçlıyor

Avrupa Birliği politika yapıcıları, sanayinin Çinli ve ABD'li rakiplerle rekabet edebilmesini sağlamak amacıyla güneş ve rüzgâr enerjisi, yakıt hücreleri ve diğer temiz teknolojilere yönelik ekipmanların yerli üretimini teşvik etmeye yönelik olarak yeni kurallar üzerinde anlaşmayı umuyor.

Net Sıfır Sanayi Yasası (NZIA), AB'nin yalnızca sera gazı emisyonlarını azaltmada değil, aynı zamanda gerekli temiz teknolojiyi üretmede de küresel bir lider olma çabalarının merkezinde yer alıyor.

AB, sera gazı emisyonlarını azaltmak için ihtiyaç duyduğu ürünlerin yüzde 40'ını üretmeye yönelik olarak 2030 hedefi belirleyecek. Söz konusu hedef, yenilenebilir enerjiyi, pil depolamayı, ısı pompalarını, elektrolizörleri, biyogazı, karbon yakalama teknolojilerini ve elektrik şebekelerini kapsayacak.

Görüşmelerin, nükleer enerji ve temiz teknolojilerin ne kadar geniş ele alınacağı, izin sürelerinin kısaltılıp kısaltılmayacağı ve ihalelerde fiyat dışı kriterlerin ne kadar katı bir şekilde uygulanması gerektiği konularına odaklanması bekleniyor.