Avrupa Komisyonu, Çelik Ürünlerinde Uygulanan İthalat Kotalarına Yönelik İnceleme Başlattı
14 Şubat 2024

Avrupa Komisyonu, Çelik Ürünlerinde Uygulanan İthalat Kotalarına Yönelik İnceleme Başlattı

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nün yazısında, Avrupa Birliği tarafından bazı çelik ürünleri ithalatına karşı bir korunma önlemi uygulandığı, söz konusu önlemin 25 Haziran 2021 tarihli Komisyon kararıyla 30 Haziran 2024’e kadar uzatıldığı anımsatıldı.

Bu defa, 9 Şubat 2024 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bildirime göre, bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı belirtildi.

Söz konusu gözden geçirme çerçevesinde Komisyon tarafından mevcut kota kullanım oranları, bu kotaların kullanım şekillerindeki değişiklikler, mevcut kota rejiminin sebep olduğu olası dışlayıcı etkiler, kullanılmayan kotaların kota döneminin son çeyreğinde değerlendirilme usulü ve değişen koşullardan kaynaklanan herhangi bir düzeltmenin Birliklerin çıkarları açısından gerekli olup olmadığı hususlarının inceleneceği aktarıldı.

Komisyon tarafından önlemden muaf tutulan gelişmekte olan ülkeler listesinin de mevcut koşullara göre güncelleneceği ifade edildi.

Ayrıca, Soruşturma kapsamında ek konuları gündeme getirmek isteyen ilgili tarafların iddialarını kanıtlayan yeterli delilleri ve bir ürün kategorisini etkileyen herhangi bir gelişmenin nasıl ele alınacağına ilişkin önerilerini de sunmalarının mümkün bulunduğu bildirildi.

Öte yandan söz konusu bildirimde, ilgili tarafların 26 Şubat 2024 tarihine kadar yazılı görüşlerini iletebileceği ve tüm yazılı başvuruların https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI adresi üzerinden yapılması gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda, Türkiye tarafından iletilecek yazılı görüşte faydalanılmak üzere, Türk çelik sektörünü temsilen Birlikleri/Dernekleri görüş ve taleplerinin Ticaret Bakanlığına iletilmesinde fayda olacağı değerlendirilerek, ihracatçı firmaların görüşlerinin 16 Şubat 2024 tarihine kadar Ticaret Bakanlığına (serdar.akbas@ticaret.gov.tr adresine) iletilmesi gerektiği bildirildi.

AB Soruşturma Açılış Bildirimi için tıklayınız.