Hamburg Limanı'ndaki Konteyner Hacmi 2023 Yılında Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 6,9 Oranında Azaldı
29 Şubat 2024

Hamburg Limanı'ndaki Konteyner Hacmi 2023 Yılında Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 6,9 Oranında Azaldı

Hamburg Liman Otoritesi tarafından yapılan açıklamaya göre Hamburg Limanı'ndaki konteyner hacmi geçen yıl yüzde 6,9 oranında azaldı.

Geçen yıl Hamburg'daki gemilerden yaklaşık 7,7 milyon konteyner elleçlendi. Bu rakam 2014 yılında yaklaşık iki milyon konteyner daha fazlaydı. O zamandan bu yana Hamburg'daki eğilim istikrarlı bir şekilde aşağı yönlü gerçekleşiyor. Hamburg Limanı Pazarlama CEO'su Axel Mattern, bu durumu genel olarak zor jeopolitik duruma ve zayıf ekonomiye bağlıyor. Kuzey Avrupa'daki diğer limanların da benzer bir durumda olduğunu belirten Mattern, Kuzey Denizi'ndeki en büyük iki liman olan Rotterdam ve Antwerp'de de konteyner elleçlemede kayıplar yaşadığını savundu.

Otoriteler Hamburg Limanı'ndaki gerilemeyi Hamburg'un açık ara en büyük ticaret ortağı olan Çin ile ticaretin zayıflamasına bağlıyor. Buna karşılık, ABD'ye yönelik mal trafiğinde ise bir artış yaşandı. Port of Hamburg Marketing yetkilileri, trendin 2024 yılında da aynı şekilde sürmesini beklediklerini, hatta temel hedeflerinin mevcut seviyeyi koruyabilmek olduğunu açıkladı.

Öte yandan, kömür, cevher ve tahıl gibi dökme malları da içeren toplam deniz yoluyla taşınan yük hacmindeki düşüş, saf konteyner hacminden daha düşük olarak gerçekleşti. 2023 yılında deniz yoluyla taşınan yük miktarı bir önceki yıla göre yüzde 4,7 azalarak 114,3 milyon tona geriledi. Ancak bu rakamlar da Hamburg Limanı'nın geleneksel ortalamalarının altında bulunuyor.

Bir süre önce Hamburg Belediyesi ve MSC, HHLA'yı gelecekte MSC'nin en fazla yüzde 49,9, belediyenin ise yüzde 50,1 paya sahip olacağı bir ortak girişim olarak yönetme hususunda anlaşmıştı. MSC ve Hamburg Eyaleti, Hamburg Liman Şirketi'nin (HHLA) öz sermayesini toplam 450 milyon Avro ile güçlendirmeyi kabul etmiş durumda. Liman işletmecisinin önümüzdeki yıllarda Hamburg'daki konteyner terminallerini modernize etmek için ciddi miktarda para ayırması bekleniyor.