Hususi Damgalı Pasaport Alabilme Şartının Kaybı
14 Şubat 2024

Hususi Damgalı Pasaport Alabilme Şartının Kaybı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri, “Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport Alabilme Şartının Kaybı” konulu bir yazı yayınladı.

Yazıda, 2017/9962 sayılı “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar” çerçevesinde, belirli ihracat kriterini sağlayan firma yetkililerine hususi damgalı pasaport verildiği belirtildi.

Öte yandan, söz konusu Kararın 10. maddesinde, “Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, pasaportun geçerlilik süresi içerisinde, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini kaybetmeleri halinde pasaportunu derhal iade etmekle yükümlüdür. Bu durum, firma tarafından formu onaylayan bölge müdürlüğüne, bölge müdürlüğünce de derhal pasaportu veren il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne bildirilir ve pasaport bu il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünce iptal edilir. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine dört yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.” hükmü yer aldığı iletildi.

Yazıda devamla, pasaport iade yükümlülüğünün, başvurusu sırasında firma yetkilileri tarafından doldurulan hususi damgalı pasaport talep formunda da imza altına alındığı ifade edildi.

Bu bağlamda, konuya dair mağduriyet yaşanmaması adına, hak kazanılan pasaportun geçerlilik süresi içinde hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından birinin kaybı halinde, en geç bu durumun gerçekleştiği tarihten sonraki üç iş günü içerisinde formu onaylayan Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bildirim yapılması gerektiği bildirildi.

İlgili yazı için tıklayınız.