İran’a Gidecek Çekici Cinsi Araçlar Esendere Gümrük Müdürlüğüne Yönlendirilecek
16 Şubat 2024

İran’a Gidecek Çekici Cinsi Araçlar Esendere Gümrük Müdürlüğüne Yönlendirilecek

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Zorunlu Güzergah Uygulaması” hakkında bir yazı yayınladı.

Yazıda, Gürbulak Gümrük Kapısında devam etmekte olan inşaat faaliyetleri nedeniyle oluşabilecek yoğunlukların önlenmesine yönelik Ticaret Bakanlığı bazı idari tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Bu çerçevede, Türkiye üzerinden transit olarak İran İslam Cumhuriyeti'ne gidecek, kendi tekerlekleri üzerinde hareket eden ve kendisi eşya olarak beyan edilen çekici cinsi araçların, Gürbulak Gümrük Kapısındaki inşaat faaliyetleri sonuçlanıncaya kadar giriş gümrük idarelerince çıkış yapmak üzere Esendere Gümrük Müdürlüğüne yönlendirileceği aktarıldı.

Bu kapsamdaki araçlara ilişkin Türkiye hareketli beyannamelerde, varış gümrük idaresi olarak Gürbulak Gümrük Müdürlüğü seçilmiş olması durumunda tescil işleminin yapılmayacağı ve beyannamenin mükellefçe düzeltilmesini teminen reddedileceği vurgulandı.

Yurtdışından başlatılmış olan beyanlarda ise beyanname üzerine gerekli meşruhat düşülerek, mükelleflere Esendere Gümrük Müdürlüğünden çıkış yapılması hususunun tebliğ edileceği ifade edildi.

Bu kapsamdaki beyannamelere, Esendere Gümrük Müdürlüğünce varış gümrük idaresi değişikliği işlemi yapılacağı ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 241 inci maddesinde yer alan idari para cezası uygulanmayacağı bildirildi.

İlgili yazı için tıklayınız.