Avustralya Dünyada Suni Mermer Üretimini Yasaklayan İlk Ülke Oldu: İthalatın Da Durdurulması Planlanıyor
19 Şubat 2024

Avustralya Dünyada Suni Mermer Üretimini Yasaklayan İlk Ülke Oldu: İthalatın Da Durdurulması Planlanıyor

Avustralya Hükümeti, artan silikozis vakaları nedeniyle suni mermer üretimini yasaklama kararı aldığını duyurdu.

Safe Work Australia’nın Karar Yönetmeliği Etki Beyanı’na Hükümet tarafından verilen yanıtta ifade edildiği üzere silika tozlarının solunmasıyla akciğerlerde kalıcı ve giderek ilerleyebilen bir hasara yol açan silikozis adındaki meslek hastalığını önlemeyi hedefleyen ‘işlenmiş taş kullanımının yasaklanması’na yönelik düzenleme 1 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek.

Yapay taşların, granit ve mermer gibi doğal malzemelere göre dayanıklı ve ekonomik alternatif olarak görüldüğü ve 2000’li yıllar boyunca Avustralya’da büyük popülerlik kazandığı bilinmekle birlikte 2015 yılında Safe Work Australia tarafından bu ürünlerin sağlığa etkileri konusunda hazırlanan raporun ardından daha kapsamlı çalışmalar yürütülmeye başlandı.

Ülkedeki ticaret odaları, sağlık kurumları ve mesleki hastalıklara bakan hukuk firmaları yasayı desteklerken uluslararası taş üreticilerinden Caesarstone kararın iş yerindeki silikozis riskini azaltmadığını gündeme getirdi.

Buna karşın, yasama süreci öncesinde Avustralya İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumu'nun farklı silika türlerinin risk düzeylerinin incelendiği araştırmasında, en yüksek silikozis vakasının suni mermer sanayinde görüldüğü, bu alandaki işçilerde hastalığın seyrinin daha hızlı ve ölüm riskinin daha yüksek olduğu belirlenmişti. Araştırmada ayrıca güvenli bir silika türü bulunmadığı ve tüm suni mermerlerin yasaklanması gerektiği sonucuna varıldı. Kısa vadede getirilmesi öngörülen yasal düzenlemelerle ürünün ithalatının da durdurulması planlanıyor.