Fas ile Rusya Arasında Helal Ürün İhracatına İlişkin Anlaşma İmzalandı
23 Şubat 2024

Fas ile Rusya Arasında Helal Ürün İhracatına İlişkin Anlaşma İmzalandı

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Fas Standardizasyon Enstitüsü (IMANOR) Direktörü Abderrahim TAİBİ ile Rusya Uluslararası Standardizasyon ve Helal Sertifikasyon Merkezi Genel Müdürü Aidar GAZİZOV arasında, son dönemde Rusya Müslümanları Ruhani İdaresi tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Helal Kongresi sırasında bir mutabakat zaptı imzalandı.

Bu anlaşmanın, iki kuruluş tarafından sağlanan helal sertifikalarının karşılıklı tanınmasının yanı sıra helal endüstrisi, ortak etkinliklerin düzenlenmesi, araştırma, mesleki eğitim programları ve ayrıca helal ürün ve hizmet tüketicilerinin korunması konularında uzun vadeli bir ortaklığa yol açması bekleniyor.

5-9 Şubat tarihleri arasında Moskova'da düzenlenen 31. Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Ürünleri Fuarı'nın (ProdExpo 2024) marjında düzenlenen Helal Kongresine katılım sağlamış olan Fas İhracatçılar Derneği (ASMEX) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda ASMEX Afrika Komisyonu Sorumlusu Saloua KARKRİ BELKEZİZ tarafından, Rus sanayicilerin sertifikasyon prosedürlerinin yerinde incelenmesinin ardından, iki kuruluş tarafından sağlanan helal etiketler arasında uyum olduğu tespit edildikten sonra İMANOR’un, Rusya Uluslararası Standardizasyon ve Helal Sertifikasyon Merkezi ile bu ortaklığı kurmaya karar verdiği, bu anlaşmanın, Faslı üreticilerin, eski Sovyet ülkeleri dahil yaklaşık 90 milyon tüketiciyi barındıran Rusya pazarına helal ürün ihraç etmesine, Rus şirketlerinin de ürünlerini Fas'a ihraç etmesine olanak tanıdığı açıklandı.