Gümrüklü Sahaya Araç Girişi Öncesinde Ön Beyan Verilecek
16 Şubat 2024

Gümrüklü Sahaya Araç Girişi Öncesinde Ön Beyan Verilecek

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Gümrüklü Sahaya Araç Girişi Öncesinde Ön Beyan Verilmesi” hakkında bir yazı yayınladı.

Yazıda, Nahçıvan ve İran’a açılan Gümrük Kapılarında geçiş süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik karşı ülke muhatapları ile yapılan görüşmelerde, araçların gümrüklü sahaya girmesinden önce ön beyan verilmesi mekanizmasının etkin kullanılması hususlarının gündeme geldiği belirtildi.

Bu kapsamda, Türkiye’ye giriş yapacak araçlar için gümrüklü sahaya girilmeden önce, Türkiye’den çıkış yapacak araçlar için ise karşı ülke gümrük sahasına girilmeden önce elektronik ortamda ön beyan verilmesi hususuna riayet edilmesinin, etkin ve hızlı risk analizi yapılmasına ve işlemlerin hızlı tekemmül ettirilmesine imkan sağlayacağından sınır geçiş sürelerinin kısalması noktasında etkili olacağı ifade edildi.

Bu itibarla, Nahçıvan ve İran’a açılan Gümrük Kapıları kullanılarak iki yönlü olarak gerçekleştirilecek uluslararası taşımalarda yukarıda ifade edilen hususların dikkate alınması gerektiği bildirildi.

İlgili yazı için tıklayınız.