Kore Menşeli Diş İmplantları İthalatına Yönelik Damping Soruşturması Yeniden Açıldı
16 Şubat 2024

Kore Menşeli Diş İmplantları İthalatına Yönelik Damping Soruşturması Yeniden Açıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/7) Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tebliğ ile, Kore Cumhuriyeti menşeli “protez dişlerin bağlantı parçaları” (diş implantları) ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiasıyla yapılan başvuruya istinaden önlem konusu ülkede yerleşik firmalar için soruşturma yeniden açıldı.

Soruşturma konusu ürün, 9021.29.00.00.00 GTİP’i altında sınıflandırılan “protez dişlerin bağlantı parçaları” (diş implantları) tanımlı ürün olarak belirlendi.

Güney Kore menşeli “protez dişlerin bağlantı parçaları” (diş implantları) için 14/4/2022 tarihli ve 31809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/12) uyarınca, üretici/ihracatçı firma bazında CIF bedelin yüzde 10’u ile yüzde 25’i arasında değişen oranlarda dampinge karşı önlem yürürlüğe konulmuştu.

Önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiası

Dampinge karşı önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiası, Yönetmeliğin 39 uncu maddesi çerçevesinde incelendi.

TÜİK verileri bazında önleme tabi ürünlerin önlem öncesi 1 yıllık ağırlıklı ortalama ihraç fiyatları ile önlem sonrası 1 yıllık ağırlıklı ortalama ihraç fiyatları karşılaştırıldığında, önleme tabi ülkedeki diğer ihracatçıların ve Türkiye’nin diğer ülkelerden yaptığı ortalama ithal fiyatlarının aksine, Megagen ve Dio firmalarına ait ağırlıklı ortalama ihracat fiyatlarının kayda değer şekilde düştüğü görüldü.

Bu firmalar için orijinal soruşturmada elde edilen normal değer ve önlem sonrası ihracat fiyatları kullanılarak hesaplanan önlem sonrası damping marjlarının, orijinal soruşturmada hesaplanan marjlara göre çok daha yüksek seviyelerde oluştuğu tespit edildi. Ayrıca, bu iki firmanın Güney Kore’den gerçekleşen ithalat içindeki payının orijinal soruşturmadaki damping marjına esas döneme göre önlemden sonraki 12 aylık dönemde önemli oranda yükseldiği tespit edildi.

Yapılan inceleme sonucunda, yerli üretim dalı tarafından yapılan başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, Güney Kore menşeli 9021.29.00.00.00 GTİP’i altında yer alan “protez dişlerin bağlantı parçaları” (diş implantları) ürününe yönelik İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/12) ile tamamlanan damping soruşturmasının Yönetmeliğin 39 uncu maddesi uyarınca, ihraç fiyatının yeniden belirlenmesi ve belirlenen yeni ihraç fiyatına göre damping marjının yeniden hesaplanabilmesi için Megagen ve Dio firmalarına yönelik yeniden açılmasına karar verildi.

İlgili tarafların soru formuna ilişkin cevaplarını ve soruşturma ile ilgili görüşlerini 37 günlük süre içerisinde sunmaları gerekiyor.

Resmi Gazete için tıklayınız