Küresel İmalat Sanayi Yeni Yıla Göreli İyileşme Sinyalleri ile Başladı
07 Şubat 2024

Küresel İmalat Sanayi Yeni Yıla Göreli İyileşme Sinyalleri ile Başladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Ocak 2024 raporunu yayımladı.

Küresel PMI, 2024'ün başında dünya imalat sektöründe ılımlı iyileşme sinyali verdi ve aralık ayında 0,3 puan düşüşle 49'a gerileyen endeks ocakta 50'ye yükselerek faaliyet koşullarının aylık bazda değişmediğine işaret etti.

Ocak ayı İmalat PMI'ın açıklandığı 31 ulusal ekonomiden 17'sinde endeks 50'nin altında kalarak sektörde daralmaya işaret etti. Ancak bu sayı aralık ayına göre 3 adet azaldı ve endeksin 31 ekonominin 27'sinde aylık bazda yükselmesi de pozitif sinyal oldu.

Ortalama girdi fiyatları enflasyonu son 3 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken bu artış kısmen satış fiyatlarına da yansıdı. Kızıldeniz’de yaşanan sorunların da etkisiyle tedarikçilerin teslim sürelerinin son 1 yılda ilk kez uzaması dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Ocak'ta 1,8 puan artışla 47,4'ten 49,2'ye çıktı. Endeks son 4 ayın en yüksek değerini alırken üretim ve istihdamdaki düşüşler oldukça yavaşladı. Yeni siparişlerde daralma sürdü, ancak ihracat görece olumlu ayrıştı. Öte yandan tedarik sorunları ve asgari ücret zammının etkisiyle girdi fiyatları enflasyonu hızlı yükseldi.