“Dünya Ticaretinde 620 Milyar Dolarlık Bir Payımız Var”
Bakan Bolat, güvenlik
ve zaman tasarrufuyla uluslararası ticarette daha fazla öne çıkan Orta
Koridor'un önemini ilelebet sürdüreceğini belirterek, "Tarihten bu yana
böyle. İpek Yolu yüzyıllar önce vardı, yine var olmaya devam edecek."
dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önceki gün Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu 12. Bakanlar Toplantısı ile Ekonomik İş Birliği Çalışma Grubu 14. Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini devamında Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'na katıldıklarını anımsattı.
Ticaret diplomasisinin, bakanlık olarak, bütün dünya ülkeleri ile ikili ve çok taraflı anlaşmalar yaptıkları ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerini yönettikleri önemli bir alan olduğunu dile getiren Bolat, bu kapsamda çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini, önemli konukları ağırladıklarını, ikili veya çok taraflı anlaşmalar ile uluslararası kongreler yaptıklarını anlattı.
Bolat, TDT toplantısında ele aldıkları önemli konulardan bahsederek, karşılıklı yatırımların artırılması ve ticaretin kolaylaştırılması adına teknik ekiplerin ve heyetlerin çalışmalarına devam edeceğini, 3 Kasım'da Kazakistan Astana'da TDT'nin devlet ve hükümet başkanları nezdinde toplanacağını söyledi.
Bakan Bolat, "Biz bir nevi o zirveye hazırlık toplantısı gerçekleştirmiş olduk. O zirve toplantısında Türk Cumhuriyetleri arasındaki ekonomik entegrasyonun daha da ileri gitmesi için önemli kararların alınmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
- "Türkiye, doğal gazda artık bir hub ülke olma pozisyonunda"
Ticaret Bakanı Bolat, Türk devletlerinde Türkiye'yi ne gibi fırsatların beklediğine ilişkin, şu açıklamalarda bulundu:
"TDT üyesi ülkelerin en önemli özelliği başta enerji olmak üzere ham madde zenginliği olan ülkeler olması. Biz de enerji noktasında ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Tabii doğal gaz ve petrol çıkarma ve bulunmasıyla ilgili çalışmalarınıza devam etmekle beraber şu anda bugün itibarıyla ihtiyaçlarımızın büyük bölümünü ithalat yoluyla karşılıyoruz.
Doğal gaz boru hatları, petrol boru hatları hem kendi tedarikimiz hem de Avrupa'ya ve dünyaya enerji ticaretinde transit ülke olmamız için önemli. Doğal gazda artık Türkiye bir hub yani merkez ülke olma pozisyonunda. Dünya enerji piyasasında merkez ülke olma hedefimiz var."
Bolat, ticarette de Çin'den başlayan İpek Yolu'nun Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasında Türk Cumhuriyetlerinin önemli bir koridor olduğunu kaydederek, "Buna Orta Koridor diyoruz. Burada da ulaşım hatlarının yenilenmesi ve iyileştirilmesi ticaretin artmasında çok önemli bir rol oynayacak." ifadelerini kullandı.
TDT'ye üye ve gözlemci ülkelerin ihracat ve ithalatlarının 1,3 trilyon dolara yaklaştığını ancak kendi aralarındaki ihracatın 33 milyar dolar olduğunu dile getiren Bolat, "Dünyaya yaptıkları ihracatın içinde yüzde 6'lık bir pay. 3 Kasım'da liderler bizim altyapısını hazırladığımız bu iç ticaret payını yüzde 10'a çıkarma konusunda önemli bir karar alacaklardır diye ümit ediyoruz." diye konuştu.
- "Orta Koridor önemini ilelebet sürdürecek"
Bakan Ömer Bolat, Pekin'den Londra'ya uzanan, yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiğinin kalbinde yer alan ve sağladığı güvenlik ve zaman tasarrufuyla uluslararası ticarette daha fazla öne çıkan Orta Koridor'un önemini ilelebet sürdüreceğine dair bir yorum üzerine, "Tabii, tarihten bu yana böyle. İpek Yolu yüzyıllar önce vardı, yine var olmaya devam edecek. Buradaki en önemli rolümüz Türkiye bir kavşak ülke. Tedarik ve üretim ülkesi Türkiye, aynı zamanda transit ve kavşak ülke konumunda. Her yol Türkiye'den geçiyor." şeklinde konuştu.
- "Türk diasporası ticaret ve yatırım köprüsü olacak"
Ticaret Bakanı Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ve Türk diasporasının önemli isimlerini bir araya getiren Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'na 121 ülkeden yaklaşık 1.800'ü yurt dışından olmak üzere 4 bini aşan iş insanı katıldığını söyledi.
Türk diasporasının bulundukları ülkelerde aktif cemiyetçi olmasının ve birbirleriyle kenetlenip güçlenmesinin öneminden bahseden Bolat, şu bilgileri verdi:
"Türkiye artık dünyaya açık bir ekonomi. Dünya ticaretinde ihracat-ithalat olarak 620 milyar dolarlık bir payımız var. Bu dışa açık ekonominin en önemli göstergesi ki toplam milli gelirimiz içinde yüzde 70 civarında pay oluşturuyor ihracat ve ithalatın toplamının payı. Diaspora, Türkiye'nin dünyaya açılmasında çok etkili oldu. Almanya'daki, Avrupa'daki gurbetçilerimiz olmasaydı biz Avrupa'ya ihracatımızın yüzde 45'ini, 50'sini yapmakta zorlanırdık.
Önce onlarla başladık ticarete, sonra onların sayesinde diğer pazarlara ulaştık. İşte bizim diaspora da bulundukları ülkeler ile Türkiye arasında öncelikle bir dostluk elçisi, ticaret elçisi konumunda olacaklar. Ticaret köprüsü, yatırım köprüsü olacaklar. Bu mesajları verdik. Kendi aralarındaki güçlü kenetlenme ve dayanışma ile bulundukları ülkede aynı zamanda siyasi ve sosyal, toplumsal alanlarda etkili bir lobi olacaklar."
Bolat, Türk diasporasının dünyada en etkili diasporalardan birisi olma yolunda ilerlediğini kaydederek, "Ama bunun için daha çok gurbetteki vatandaşlarımız ile Türkiye arasındaki diyalog ve iş birliği köprülerini artırmamız lazım." şeklinde konuştu.
- "(İhracatta) Finansmana erişim sorunu gibi bir sorundan bahsetmek pek mümkün değil"
İhracatçılara sunulan reeskont kredilerde yaşanan artıştan bahseden Bolat, yeni dönemde dış talebe yönelik olarak ihracatı artırarak büyümeye katkı yapma hedefini benimsediklerini söyledi.
Ticaret Bakanlığı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB ile yoğun görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bolat, ihracatçılara sunulan reeskont kredilerinin son dönemde 10 kat arttığını söyledi.
Bolat, reeskont kredilerinin günlük 3 milyar 50 milyon liraya yükseltildiğini anımsatarak, "Bu şu anlama geliyor. Günlük 102 milyon dolar kredi limiti ihracatçılar için. Yani bu anlamda artık finansmana erişim sorunu gibi bir sorundan bahsetmek pek mümkün değil.
Biz de onlardan performans bekliyoruz, icraat bekliyoruz. Küresel talebin düştüğü, durgunluğun seyrettiği, ticaretin ve büyümenin çok durgun olduğu bir ortamda ihracatçılarımızın kazandıkları bu yeni finansman imkanlarıyla hamle yapıp ihracat noktasında bir atılım içinde olmalarını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.
Son Eklenen Yazılar
-
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik
-
Etil alkol ve metanolün iç ve dış ticaretinde 2026 yılı için geçerli uygunluk belgesi ve hizmet bedelleri
-
Alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticaretinde uygulanacak 2026 yılı hizmet bedelleri
-
Tütün mamulleri, puro, sigarillo, makaron ve yaprak sigara kağıdı için 2026 yılı belge ve hizmet bedelleri
-
2026 yılı tütün işleme tesisi kurma, tesis faaliyet uygunluk belgesi, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedelleri
-
2026 Yılı Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesi bedelleri
-
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları - 2026 Yılı
-
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarları (2026 YILI)
Etil alkol ve metanolün iç ve dış ticaretinde 2026 yılı için geçerli uygunluk belgesi ve hizmet bedelleri
Alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticaretinde uygulanacak 2026 yılı hizmet bedelleri
Tütün mamulleri, puro, sigarillo, makaron ve yaprak sigara kağıdı için 2026 yılı belge ve hizmet bedelleri
2026 yılı tütün işleme tesisi kurma, tesis faaliyet uygunluk belgesi, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedelleri
30 Aralık 2025 Tarihli ve 33123 Sayılı Resmî Gazetede Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Ek 2 nci Maddesinin Uygulanması ile İlgili Tebliğ (No: 2025/36) yayımlandı.
Yayımlanan tebliğ ile;
Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Ek 2 nci Maddesi uyarınca 2026 yılı için uygulanacak Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi, Tütün İşleme Tesisi Faaliyet Uygunluk Belgesi, Tütün Ticareti Yetki Belgesi ve Tütün Ticareti Yetki Belgesi vize işlemleri bedelleri revize edildi.
Devamı için tıklayınız
2026 Yılı Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesi bedelleri
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları - 2026 Yılı
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarları (2026 YILI)
2026 yılı Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifeleri
PEM BÖLGESEL KONVANSİYON SİSTEMİ REVİZE KURALLARI AÇISINDA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Pan Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları Revizyonunun 2026 İtibarıyla Ülke Bazlı Sonuçlarına Dair Duyuru
AB'nin sınırda karbon vergisi uygulaması 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor.
Dijital Hizmet Vergisi oranı 2026 da yüzde 5, 2027 den itibaren yüzde 2,5 olarak uygulanacak.
Havayolu Taşımacılığında Gümrük İşlemleri Tamamen Dijital Ortama Taşınarak, Beyan Süreçleri Daha Hızlı, Kolay ve Kağıtsız Hale Getiriliyor (2025/13 sayılı Genelge hk.)
Üretim Girdisi Muafiyeti Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar 2026 Hakkında
A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat Belgelerinin 2026 Yılı Satış ve Onay Bedelleri (Genelge 2025/15)
TCMB nca alım satım konusu yapılan dövizler listesinden Bulgar Levası (BGN) çıkarıldı
Ürün Güvenliği ve Denetimi İşlemleri TAREKS Ücret Tarifesi (2026 Yılı)
1/2023 Sayılı Kararı Kapsamı Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları Hakkında Yönetmelik
Almanya, Çin, Kore, Japonya ve Sırbistan menşeli kalayla kaplanmış (teneke) ürünlerinin ithalatında dampinge karşı vergi
Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve Tahakkuk Kağıdı (EK-70) Hk.
Vergi resim harç istisnası belgelerine ihracat taahhütleri,taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması ile ilgili düzenleme
Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi sahibi firmaların müeyyideli taahhüt kapama işlemlerine ilişkin değişiklik
Havayolu Gümrük Beyan Sisteminin Hukuki ve Operasyonel Çerçevesi, Genelge ile Belirlendi
Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve Tahakkuk Kağıdı (EK-70) konulu
ÇHC menşeli 5501.30 gtip li akrilik elyafın ithalatında dampinge karşı kesin önlem uygulanması
Mısır menşeli 3211.00 gtip li sikatifler ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı
2026 - Gümrük K. ve Yönetmeliğindeki usulsüzlük cezası, fazla çalışma ücreti, gümrük vergilerinin geri verilmesi limiti
Malezya STA - Süreleri içerisinde ibraz edilen Menşe Belgelerinin kabul edilmesi hk.
Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması ve Denetimine İlişkin Yönetmelik
ÇHC menşeli fotovoltaik paneller için alüminyum çerçevelerin ithalatında teminat şeklinde dampinge karşı geçici önlem
AB ile Türkiye arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) programının karşılıklı tanınması hk.
7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 25 inci maddesi uyarınca 2026 yılında uygulanacak idari para cezaları
Gümrük Teminat İşlemlerinde Yeni Dönem: Teminat Bilgi Sistemi, Kullanıma Açıldı
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında açılan tarife kontenjanlarının kullanım usul ve esasları
Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönteminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar da değişiklik.
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli damping vergisine tabi 7212.60.00.19.29 gtip tanımında değişiklik
Çin menşeli anjiyografi kateteri ve PTCA balon katetere yönelik damping soruşturması açıldı
0713.20 gtip li Nohut ithalatı 26.11.2025 tarihi itibariyle kayda alındı
Nohut ithalatında uygulanmakta olan gözetim uygulaması 26.11.2025 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı
1567 Sayılı TPKK Hk Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite Kararı
Ticaret Bakanlığı, 25 Ülkeye Özel “E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberini Yeniledi
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülük 3 (üç) yıl süreyle uzatıldı.
Naylon ve poliamid ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülüğün uzatılması için öneri
Danıştay Kararı (Gözetim kıymetine yükseltmede fazladan ödenen vergilerin iadesinin mümkün olmadığı hk.)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün DTÖ Üyesi Olmayan Ülkeler İçin Menşe Şahadetnamesi İbrazı konulu yazısı
6183 sayılı Kanun 48 inci maddesine istinaden uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık %39 olarak belirlendi.
6183 sayılı Kanun 51. maddede yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,7 olarak belirlendi
Çin, Tayvan, Hindistan, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland menşeli polistiren ithalatında dampinge karşı vergi
TCMB - İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satış yükümlülüğü 30/04/2026 tarihine uzatıldı.
Almanya Yeni Dijital Menşe Şahadetnamesi Uygulaması hk (Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü)
Türkiye ile Rusya Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanması Hk
Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10540)
Sentetik ve suni kumaşlarda İtalya, Hollanda, Avusturya, Portekiz menşeli/çıkışlı bazı firmalar için damping muafiyeti
Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi Kapsamında Geri Gelen Eşya Hakkında Rehber
Traş makineleri ve Saç kesme makineleri ithalatında gözetim uygulaması
Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik
Yurt Dışı Kaynaklı Döviz Dönüşüm Desteğinde Destek Süresi 30 Nisan 2026 ya Uzatıldı
Avrupa Birliği nin 2026 yılı gümrük tarifesini ve üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatlarda 01.Ocak.2026 tarihinden itibaren uygulanacak gümrük vergisi oranlarını içeren 2658/87 sayılı Konsey Kararına ilişkin düzenleme
Kimya, Toprak ve Sağlık Endüstrileri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
Mono etilen glikolün AB ye ithalatında dampinge tabi ABD menşeli Equistar Chemicals, LP şirketinin adı INEOS Americas LLC olarak değiştirildi.
Metal hurda ve atıklar için ihtisas gümrük müdürlüklerine Taşucu Gümrük Müdürlüğü eklendi.
Sigara ve bazı tütün mamullerinin ÖTV oranları ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi
BAE, G.Kore ve Mısır menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat için damping soruşturması
ÇHC menşeli dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri için damping soruşturması
Çekya, G.Kore, Macaristan, Sırbistan, Slovakya, Hindistan menşeli kauçuktan yeni dış lastikler için damping soruşturması
Ekvator'a Motorlu Taşıt İhracatında Tip Onayı Sertifikası Aranacak
Bu adımları izleyerek web sitenizi kurun.