Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Ticaretteki Yeni Hedefi 30 Milyar Dolar
22 Aralık 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen
Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi
hedefi kapsamında iki ülke iş dünyasının zirvesindeki isimleri bir araya
getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve iki ülkenin önde gelen 500'ü aşkın iş insanının katılımıyla gerçekleşen Forumda, Suudi 2030 Vizyonu kapsamındaki mega projeler ile Türkiye'deki yatırım fırsatları ele alındı.
'Bakan Nebati: "2030 yılına kadar ikili ticarette 30 milyar dolara ulaşmamız lazım"
Forumun açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, "2021 yılında 3,7 milyar dolar olan ticaret hacmimizin, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde 4,3 milyar dolara yükseldi. Hedeflerimize ulaşmamız için daha hızlı hareket etmemiz lazım. Bu rakamı Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ekonomik yapıları tamamlayıcılık arz eden iki büyük ülke için yeterli görmüyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyriyle kısa sürede bu rakam 10 milyar dolara çıkarılabilir. Bu rakam iki ülke için yeterli değil. 2030 yılına kadar 30 milyar dolara ulaşmamız lazım. Gerek Ticaret Bakanımız Mehmet Muş, gerek Sanayi Bakanımızla hızlı hareket diyoruz. Suudlu sayın bakanların da telefona sarılıp hızla işleri kolaylaştıracak talimatları vermeleri bizi mutlu kılıyor. Suudi Arabistan'ın 2030 yılı çerçevesince başladığı doğrudan yatırımlarla atılımları yakından takip ediyoruz. Bugün aramızda bulunan kamu yatırım fonunun da dünyanın farklı coğrafyalarına yatırım yaparak portföyünü çeşitlendirme arzusu içinde olduğunu büyük bir memnuniyetle görüyoruz. Türkiye bu çerçevede en cazip fırsatı sunan ülkelerden bir tanesidir. Türkiye son 20 yılda emsal niteliğinde adımlar atarak büyük bir değişimi ve köklü bir kalkınma sürecini hayata geçirmiştir. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilerin en önemli gelişim alanlarından birisinin finans sektörü olduğuna inanıyorum. Dünyanın dört bir yanından Türk finansal piyasalarına yatırım yapan uluslararası yatırımcılar gibi Suudi yatırımcıları da piyasalarımızdaki fırsatlardan yararlanmaya davet ediyorum. Türkiye, birçok rekabetçi avantajıyla dünyanın gelecek vadeden ekonomileri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Bu bakımdan, dünya çapında yatırımcıların her zaman gözdesi olan Türkiye, hem finansal piyasaları hem de reel sektör yatırımlarıyla cazip fırsatlar sunmaya devam ediyor. Bir kez daha altını çizmek isterim ki Türkiye olarak her zaman yatırımcı dostu bir ülke olmaya devam edeceğiz. Siz değerli kardeşlerimize gerekli tüm desteği vermeye hazırız. İki kardeş ülke olarak, iş birliği ve dayanışmamızı çok daha yüksek seviyelere taşıyacağımıza da gönülden inanıyorum" dedi.
Bakan Al Falih: " 2030 vizyonumuz ile 3,3 trilyon dolarlık yatırım potansiyeli sunuyoruz"
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölgenin iki büyük ekonomisini temsil ettiğini ifade eden Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, "İleriye dönük yol haritamızı oluşturmak ve ticarette yeni hedeflere birlikte yürümemiz adına bugünkü İş ve Yatırım Forumu çok büyük önem arz ediyor. İki ülke büyüyen ve gelişen yatırım bağları geliştiriyor. Bizler Türk şirketlerinin yaptığı yatırımlardan ve katkılardan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Son yıllarda birçok yüklenici Suudi Arabistan'daki altyapıyı inşa etmeye katkıda bulundu. Kaybedilen vakit ile alakalı mutlaka bir telafiye gitmeliyiz. Kovid-19 sonrasında bizler buradaki müşterek faaliyetlerimizi iyileştirme ve hızlandırma noktasında bir teşvik hissediyoruz. Türkiye'nin imalat alanında gerçekleştirdiği çalışmalardan etkileniyoruz. Avrupa'daki kilit pazarlara coğrafi yakınlığı ve ticaret yolları üzerinde sofistike bir imalat ve ticaret merkezi olarak kendini konumlandırması önem arz ediyor. Suudi Arabistan'da altyapı yatırımlar yaparak 3 kıtanın kesişim noktasında küresel enerji zincirlerinden istifade etmeye çalışıyor. Bu güçlü yanlarımızdan istifade ederek, enerji, teknoloji ve sermaye alanlarında iş birliğine giderek ekonomik dayanıklılığımızı pekiştirebiliriz, aynı zamanda uluslararası partnerlerimizle Türkiye'nin önemli katkılarıyla bunu güçlendirebiliriz. Suudi Arabistan'ın inşaat sektörü de benzeri görülmemiş fırsatları Türkiye'den dostlarımıza sunuyor. 1 trilyon doların üzerinde proje geliştirme şimdi ile 2030 yılları arasında planlanıyor. Bu da tabii ki Körfez ülkelerindeki inşaat sektörünün yarısından fazlasını temsil ediyor. İleriye dönük olarak sürdürülebilir şehir örneği bağlamında çok büyük bir potansiyel var. Türkiye'den de katılım görmek istiyoruz. Sadece inşaat değil, aynı zamanda gıda ve tarım, enerji, teknoloji, sağlık, inovasyon, turizm, havacılık ve savunma alanlarında da bunu bekliyoruz. 2030 vizyonu çerçevesinde 3,3 trilyon dolarlık bir yatırım potansiyeli sunuyoruz. İki ülke iş dünyalarının arasındaki güven ilişkisi ile birlikte çok daha hızlı iş birlikleri geliştirebiliriz" dedi.
Dağlıoğlu: "Türkiye, 20 yılda 250 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekmiş bir ülke"
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ise her iki ülkenin liderlerinin geniş bir vizyonu bulunduğunu ve bu vizyonun birçok alanda iş birliği geliştirmeyi amaçladığını belirterek “Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişim noktasındaki konumumuz sayesinde küresel pazarlara erişim imkanımız bir başka önemli değer önerimizdir. Ülkemizin sahip olduğu bu değer önerileri ile beraber geçtiğimiz 20 yılda 250 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çektik, gelecek için de bu değer önerilerimiz güçlenerek var olmaya devam ediyor. Dünyadaki trendlerin farkındayız. Görüldüğü üzere, Suudi Arabistan yönetimi ve iş insanları da özellikle yeşil ekonomi, üretim ve enerji gibi konu başlıklarında sürdürülebilir hedeflerine ulaşmak için çaba sarfediyorlar. Türkiye'de 2053 net sıfır karbon emisyonu hedefimiz başta olmak üzere yeşil ekonomiyi ve sürdürülebilir yatırımları güçlendirecek politikalar uygulanmaktadır. Gelecek için Türkiye, bölgemizdeki tedarik zincirinin güçlendirilmesi için en önemli ülkelerden birisi. Ülkemizde dijitalleşme ve teknoloji girişimciliği alanında son yıllarda uluslararası fonlar tarafından da yatırım alan çok başarılı şirketler çıkarıyor. Küresel tedarik zincirindeki kırılımlar başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı uluslararası şirketler güvenli liman olarak ülkemize yönelmekte Ar-Ge'den tasarım merkezlerine, ürün ticarileştirmeden, üretime, bölgesel lojistik faaliyetlerine kadar birçok faaliyetlerini Türkiye'ye taşımakta. Umarım Suudi Arabistanlı dostlarımız da bu alanlarda önemli yatırım fırsatları bulacaklardır." şeklinde konuştu.
Olpak: "2023 yılında ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"
Türkiye ile Suudi Arabistan'ın geçmiş 4 yılın açığını kapatması ve daha fazla iş yapması gerektiğini vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak, "Son dönemdeki yakınlaşmamızın olumlu yansımalarını, ekonomik ilişkilerimizde görüyoruz. Temmuz-Eylül döneminde ikili ticaretimiz 1,4 milyar dolar oldu. Geçen sene bu rakam yıllık olarak 1 milyar dolar seviyesindeydi. 2021 yılında ikili ticaretimiz, ihracatımızın 2,5 milyar dolardan 300 milyon dolara gerilemesiyle 3,5 milyar dolar olmuştu. Yakaladığımız ivmeyle bu sene 9 ayda bu rakamı geçtik ve Ocak-Ekim döneminde 4,3 milyar dolara ulaştık. Bu yıl önce 5 milyar dolarlık ticaret hacminin üzerine çıkarak, 2023 yılında ise ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye'de tarım, gayrimenkul, enerji ve diğer sektörlerde 1.100 Suudi Arabistanlı firmanın 11 milyar dolar yatırımı var. Gerek bu sayıyı, gerekse üçüncü ülkelerdeki ortak yatırım ve projeleri arttırmak arzusundayız. Üçüncü ülkelerde, özellikle Afrika kıtasında iş birliklerini teşvik etmek üzere bir platform oluşturmak, kıta özelinde bir forum da yapmak isteriz. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşma ve iş birliği, iki ülkenin bölgesel aktörler arasındaki ekonomik rekabeti aşmalarını da sağlayacaktır. Şimdi geçmiş 4 yılın açığını kapatmamız ve daha fazla iş yapmamız lazım. Mart ayında da, iki iş dünyası temsilcileri olarak Riyad'da bir arada olacağız, hazırlıklarımız devam ediyor. Eylemler sözlerden daha önemlidir. Türkiye ve Suudi Arabistan iş dünyası temsilcileri olarak, bugünkü toplantımızın, sözlerimizi eyleme geçirme noktasında önemli bir adım olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Son Eklenen Yazılar
-
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik
-
Etil alkol ve metanolün iç ve dış ticaretinde 2026 yılı için geçerli uygunluk belgesi ve hizmet bedelleri
-
Alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticaretinde uygulanacak 2026 yılı hizmet bedelleri
-
Tütün mamulleri, puro, sigarillo, makaron ve yaprak sigara kağıdı için 2026 yılı belge ve hizmet bedelleri
-
2026 yılı tütün işleme tesisi kurma, tesis faaliyet uygunluk belgesi, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedelleri
-
2026 Yılı Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesi bedelleri
-
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları - 2026 Yılı
-
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarları (2026 YILI)
Etil alkol ve metanolün iç ve dış ticaretinde 2026 yılı için geçerli uygunluk belgesi ve hizmet bedelleri
Alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticaretinde uygulanacak 2026 yılı hizmet bedelleri
Tütün mamulleri, puro, sigarillo, makaron ve yaprak sigara kağıdı için 2026 yılı belge ve hizmet bedelleri
2026 yılı tütün işleme tesisi kurma, tesis faaliyet uygunluk belgesi, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedelleri
30 Aralık 2025 Tarihli ve 33123 Sayılı Resmî Gazetede Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Ek 2 nci Maddesinin Uygulanması ile İlgili Tebliğ (No: 2025/36) yayımlandı.
Yayımlanan tebliğ ile;
Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Ek 2 nci Maddesi uyarınca 2026 yılı için uygulanacak Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi, Tütün İşleme Tesisi Faaliyet Uygunluk Belgesi, Tütün Ticareti Yetki Belgesi ve Tütün Ticareti Yetki Belgesi vize işlemleri bedelleri revize edildi.
Devamı için tıklayınız
2026 Yılı Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesi bedelleri
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları - 2026 Yılı
2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarları (2026 YILI)
2026 yılı Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifeleri
PEM BÖLGESEL KONVANSİYON SİSTEMİ REVİZE KURALLARI AÇISINDA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Pan Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları Revizyonunun 2026 İtibarıyla Ülke Bazlı Sonuçlarına Dair Duyuru
AB'nin sınırda karbon vergisi uygulaması 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor.
Dijital Hizmet Vergisi oranı 2026 da yüzde 5, 2027 den itibaren yüzde 2,5 olarak uygulanacak.
Havayolu Taşımacılığında Gümrük İşlemleri Tamamen Dijital Ortama Taşınarak, Beyan Süreçleri Daha Hızlı, Kolay ve Kağıtsız Hale Getiriliyor (2025/13 sayılı Genelge hk.)
Üretim Girdisi Muafiyeti Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar 2026 Hakkında
A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat Belgelerinin 2026 Yılı Satış ve Onay Bedelleri (Genelge 2025/15)
TCMB nca alım satım konusu yapılan dövizler listesinden Bulgar Levası (BGN) çıkarıldı
Ürün Güvenliği ve Denetimi İşlemleri TAREKS Ücret Tarifesi (2026 Yılı)
1/2023 Sayılı Kararı Kapsamı Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kuralları Hakkında Yönetmelik
Almanya, Çin, Kore, Japonya ve Sırbistan menşeli kalayla kaplanmış (teneke) ürünlerinin ithalatında dampinge karşı vergi
Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve Tahakkuk Kağıdı (EK-70) Hk.
Vergi resim harç istisnası belgelerine ihracat taahhütleri,taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması ile ilgili düzenleme
Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi sahibi firmaların müeyyideli taahhüt kapama işlemlerine ilişkin değişiklik
Havayolu Gümrük Beyan Sisteminin Hukuki ve Operasyonel Çerçevesi, Genelge ile Belirlendi
Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Serbest Bölgelerden Avrupa Birliğine Gönderilecek Eşyaya İlişkin Tespit ve Tahakkuk Kağıdı (EK-70) konulu
ÇHC menşeli 5501.30 gtip li akrilik elyafın ithalatında dampinge karşı kesin önlem uygulanması
Mısır menşeli 3211.00 gtip li sikatifler ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı
2026 - Gümrük K. ve Yönetmeliğindeki usulsüzlük cezası, fazla çalışma ücreti, gümrük vergilerinin geri verilmesi limiti
Malezya STA - Süreleri içerisinde ibraz edilen Menşe Belgelerinin kabul edilmesi hk.
Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması ve Denetimine İlişkin Yönetmelik
ÇHC menşeli fotovoltaik paneller için alüminyum çerçevelerin ithalatında teminat şeklinde dampinge karşı geçici önlem
AB ile Türkiye arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) programının karşılıklı tanınması hk.
7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 25 inci maddesi uyarınca 2026 yılında uygulanacak idari para cezaları
Gümrük Teminat İşlemlerinde Yeni Dönem: Teminat Bilgi Sistemi, Kullanıma Açıldı
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında açılan tarife kontenjanlarının kullanım usul ve esasları
Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönteminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar da değişiklik.
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli damping vergisine tabi 7212.60.00.19.29 gtip tanımında değişiklik
Çin menşeli anjiyografi kateteri ve PTCA balon katetere yönelik damping soruşturması açıldı
0713.20 gtip li Nohut ithalatı 26.11.2025 tarihi itibariyle kayda alındı
Nohut ithalatında uygulanmakta olan gözetim uygulaması 26.11.2025 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı
1567 Sayılı TPKK Hk Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite Kararı
Ticaret Bakanlığı, 25 Ülkeye Özel “E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberini Yeniledi
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülük 3 (üç) yıl süreyle uzatıldı.
Naylon ve poliamid ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülüğün uzatılması için öneri
Danıştay Kararı (Gözetim kıymetine yükseltmede fazladan ödenen vergilerin iadesinin mümkün olmadığı hk.)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün DTÖ Üyesi Olmayan Ülkeler İçin Menşe Şahadetnamesi İbrazı konulu yazısı
6183 sayılı Kanun 48 inci maddesine istinaden uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık %39 olarak belirlendi.
6183 sayılı Kanun 51. maddede yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,7 olarak belirlendi
Çin, Tayvan, Hindistan, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland menşeli polistiren ithalatında dampinge karşı vergi
TCMB - İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satış yükümlülüğü 30/04/2026 tarihine uzatıldı.
Almanya Yeni Dijital Menşe Şahadetnamesi Uygulaması hk (Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü)
Türkiye ile Rusya Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanması Hk
Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10540)
Sentetik ve suni kumaşlarda İtalya, Hollanda, Avusturya, Portekiz menşeli/çıkışlı bazı firmalar için damping muafiyeti
Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi Kapsamında Geri Gelen Eşya Hakkında Rehber
Traş makineleri ve Saç kesme makineleri ithalatında gözetim uygulaması
Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik
Yurt Dışı Kaynaklı Döviz Dönüşüm Desteğinde Destek Süresi 30 Nisan 2026 ya Uzatıldı
Avrupa Birliği nin 2026 yılı gümrük tarifesini ve üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatlarda 01.Ocak.2026 tarihinden itibaren uygulanacak gümrük vergisi oranlarını içeren 2658/87 sayılı Konsey Kararına ilişkin düzenleme
Kimya, Toprak ve Sağlık Endüstrileri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
Mono etilen glikolün AB ye ithalatında dampinge tabi ABD menşeli Equistar Chemicals, LP şirketinin adı INEOS Americas LLC olarak değiştirildi.
Metal hurda ve atıklar için ihtisas gümrük müdürlüklerine Taşucu Gümrük Müdürlüğü eklendi.
Sigara ve bazı tütün mamullerinin ÖTV oranları ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi
BAE, G.Kore ve Mısır menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat için damping soruşturması
ÇHC menşeli dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri için damping soruşturması
Çekya, G.Kore, Macaristan, Sırbistan, Slovakya, Hindistan menşeli kauçuktan yeni dış lastikler için damping soruşturması
Ekvator'a Motorlu Taşıt İhracatında Tip Onayı Sertifikası Aranacak
Bu adımları izleyerek web sitenizi kurun.